Du er mindre genetisk kompliceret end et løg

Et løg har over 12 gange så meget DNA som dig – true story! I indlægget her vil jeg bruge det udgangspunkt til at forklare, hvorfor du kan ændre dig til at være, lige den du gerne vil være.

“Jeg er B-menneske”

“Jeg er bare ikke god til at motivere mig selv”

“Jeg har bare svært ved at komme op om morgenen”

“Jeg er bare sådan en person, som har meget hang til søde sager”

Har du nogensinde tænkt én af ovenstående tanker (eller noget lignende) om dig selv?

Hvis du har, så tror jeg, at du er helt normal.

Jeg har i hvert fald selv ofte tænkt lignende om mig selv før i tiden, indtil jeg fandt ud af, at jeg er født til at ændre mig og jeg derfor ikke rigtig kan sige, at jeg er på nogen bestemt måde.

Ikke permanent i hvert fald.

Du er den ultimative tilpasningsmaskine

Når jeg siger at du (og jeg) er født til at ændre dig, så er det fordi at du er et menneske.

Mennesker er, som du ved, pattedyr og en del af dyreriget.

Der kan vist ikke være nogen tvivl om, at mennesket er et meget anderledes pattedyr.

Mennesket er det eneste pattedyr i dyreriget som kan findes i nærmest alle afkroge af verden og som konstant øger sin bestand og forbedre sine levevilkår.

Men hvad er det, der gør os så forskellige og overlegne i forhold til andre pattedyr?

– Det er her at løget kommer ind i billedet!

Det er nemlig rigtigt at et løg, rent genetisk, er meget mere kompliceret end dig. Det virker mærkeligt og ikke helt til at forstå, et løg er jo ikke kompliceret. Ikke i forhold til et levende, tænkende, talende menneske som du og jeg i hvert fald.

Men det er fordi, at vi mennesker har noget andet. I 1969 opdagede man at mennesker har en masse af det, man kaldte “junk DNA”.

Det var en masse DNA som man ikke vidste hvad gjorde og som man derfor ikke rigtig tillagde nogen synderlig betydning.

Senere har man fundet ud af, at denne DNA faktisk har KÆMPE betydning og det er blevet til et helt nyt felt indenfor genetikken som man kalder for “epigenetik”

For at det ikke skal blive alt for teknisk, kan jeg bare forklare at epigenetik handler om, hvornår forskellige gener aktiveres eller deaktiveres og i hvor stor eller lille grad de udtrykker sig i dit DNA.

Det er altså noget som ændrer i den måde vores gener udtrykker sig på og det ændrer sig ud fra ting som vores kost, det miljø vi befinder os i, stress, kemikalier m.m.

Kort sagt betyder det, at vi mennesker, konstant ændrer vores gener og på den måde tilpasser os vores omgivelser.

Med andre ord, er mennesket, den ultimative tilpasningsmaskine, hvorfor vi er øverst i fødekæden og den dominerende art af pattedyr på jorden.

Så der har du det, du er født til at ændre dig!

Alt hvad du kan, har du lært dig selv

Tænk på et nyfødt menneskebarn.

Et spædbarn kan absolut ingenting selv og skal passes og plejes døgnet rundt bare for, at overleve de første mange måneder.

Hvis du nogen sinde har set en hest føde, så har du sikkert lagt mærke til, at føllet lynhurtigt lærer at gå og klare sig selv.

Til gengæld udvikler føllet sig ikke meget derfra. Mennesket derimod lærer på få år, at bevæge sin krop på alle tænkelige måder, at tale, at løse komplicerede problemer og forstå sociale situationer.

Alt dette lærer mennesket fra sin omverden, hvorimod føllet, har sine egenskaber indkodet fra fødslen.

Og sådan fortsætter du som menneske din færd. Du stopper aldrig med at lære eller ændre dine gener, det forstætter resten af livet og faktisk gives nogle af ændringerne i dine gener, videre til dine børn.

Så for at vende tilbage til de sætninger jeg skrev i starten af indlægget, som viser forskellige måder at definere dig selv, som noget permanent der ikke kan ændres på. Det giver bare ikke mening rent videnskabeligt. Det passer ikke, at du er på én bestemt måde.

Du har lært ALT hvad du kan, ved at eksperimentere og undersøge verdenen omkring dig. Ved at prøve og fejle og prøve og fejle. Du er skabt til at lære på den måde og den evne mister du ikke, det er kun et spørgsmål om at prøve – du VIL lære det i sidste ende.

Du er vokset op i bestemte miljøer, har haft bestemte oplevelser, spist bestemte typer kost og alt dette har tilsammen formet den person du er lige nu.

Men hvis du ændrer dine omgivelser, dine bekendtskaber, din kost, din måde at leve på i det hele taget, så vil du som person ændre dig sammen med disse ting.

Det er ganske enkelt uundgåeligt! Det er sådan du er bygget!

Lad dig ikke forvirre af snakken om gener og DNA, pointen er blot, at du er skabt til at lære og ændre dig, du er ikke på nogen bestemt måde, men bliver på en bestemt måde når du udsættes for bestemte ting.

Hvis du kan tage den sandhed med dig i livet og VIDE, at du kan lære lige hvad du vil og at du kan ændre dig til at være lige præcis hvem du vil, så har du taget et stort skridt.

Til vi ses igen – Giv den gas! 🚀

Personlig udvikling
Kommentare (0)
Skriv en kommentar